ASDF – uporaba programa

Program je primeren tako za delo v šoli kot za samostojno delo učencev. V zadnjem času, ko se zmanjšuje število ur namenjenih strojepisju, je vedno bolj pomembno, da se lahko učenci urijo tudi doma.

Program jih vodi skozi vaje, tako da najprej osvojijo pravilno razporeditev (držo) na tipkovnici. Pri tem so začetne vaje tako pripravljene, da ponavljajo tipkanje posameznih črk. Kasnejše vaje pa so namenjene tipkanju posameznih besed, izmenično se pojavljajo velike in male črke. Shranjenih je tudi nekaj vaj in narekov, ki so bolj namenjeni šolskemu delu – učitelj narekuje. Pri narekih je pomemben čas in število napak. 

V programu Administrator je slepo tipkanje v sklopu programske enote IKT in imajo učenci na voljo 70 ur letno, da osvojijo to veščino. Učitelj jih pri tem vodi skozi posamezne vaje, tako da diktira hitrost tipkanja in kasneje tipkanje po nareku. V programu ekonomski tehnik pa teh ur ni več, zato morajo dijaki večino dela opraviti sami doma. Doma natipkajo določeno število vaj (20 do 30) potem pa učitelj v šoli preveri kako napredujejo. Glede na to, da se dijaki učijo sami, se večina ne nauči ravno slepega tipkanja, je pa obvladovanje tipkovnice boljše kot pred uporabo programa.

Cilji

Za dijake naše šole, predvsem program Administrator, je zelo pomembno, da se naučijo hitrega tipkanja. Večina jih to veščino osvoji v prvem polletju 1. letnika. Nekateri imajo s tem tudi nekaj težav, vendar velika večina administratorjev obvlada slepo tipkanjne. Glavni cilji so:

 • učenci spoznajo pomen pravilne drže pri delu z računalnikom, predvsem pri tipkanju,
 • učenci spoznajo pravilno postavitve prstov na tipkovnici,
 • učenci se naučijo hitrega vnašanja vseh znakov s pravilno razporeditvijo prstov na tipkovnici,
 • učenci se naučijo slepega tipkanja,
 • učenci se naučijo hitrega tipkanja po nareku.

Primer izpisa nareka

Spodaj je primer nareka. Ko dijak zaključi z narekom, nam izpis (statistika) pove tudi porabljen čas, število udarcev na minuto, učitelj pa še popravi, oz. vpiše število napak.

   • *** DATUM 04.06.2007 ***

Starši so testi, ki usodno skrojijo otrolkovo srečo ali nesrečo. slednjo pa skušajo prekucniti tudi materinski sdomovi, kamor se sredi najrazl ičnejših stisk zatečejo mamice z otroki.

V osnovni šoli Trnovo inmajo v enem od razredov 3 prvošočlke, ki se lahko pohvalijo, da imajo najkrajšo pot do odma pika. domujejo namreč v meterinskem domu, ki je odsljen le nekaj korajkov stran. Njihove matere lahlko v knjehovem dome, ves ta čas pomaga, da si čimprej uredijo samostojno življen je. Za razliko od varnih hiš, ki so na skrivnih lokacijah so, matere ki se podajo v materinske cedomove. življenjske ne

   • SKUPEN ČAS = 00:08:02.7 *** VSEH UDARCEV = 606
   • Napak = _______ Napak [%] = _______ U/min = 75.3
   • OCENA = _______

Povezave:

Email this to someonePrint this pageShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Objavil/-a:
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...

2 thoughts on “ASDF – uporaba programa

 1. Pingback: ASDF | SIO Podpora

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja