DedIŠČIna OKOli nas

Na OŠ Blaža Arniča Luče  smo  letos že peto leto sodelovali v projektu DedIŠČIna OKOli nas.

Kaj je lepšega za učence kot zapustiti šolske klopi in se napotiti raziskovat preteklost?

Bogastvo  dediščine v kraju, kjer živimo, je neizmerno, zato se moramo truditi, da poskušamo za zanamce ohraniti tisto malo, kar še danes živi med nami in to dragocenost iztrgamo času pozabe.

Tako se vsako leto z učenci v sklopu projekta  podamo na pot po kraju in njegovi okolici ter iščemo in raziskujemo drobce dediščine naših prednikov. Spoznavali smo že arhitekturno dediščino (perišče, suhozid, vrata, kljuke …), običaje in navade, plese, stare igre, življenje in delo skladatelja Blaža Arniča, stare jedi in še kaj bi se lahko našlo.

Učitelji in zunanji sodelavci  učence spodbujajo k zanimanju in vrednosti za ohranjanje in varovanje domače dediščine. Po terenskem delu učenci ustvarjajo tudi v delavnicah, ki jih organizirajo učitelji in tako nastane bogata razstava izdelkov, ki odgrinja žlahtnost dediščine domačega kraja.

Letos nosi projekt naslov “Spoznaj! Ohrani! Varuj!”, mi pa smo ga podnaslovili Po poti od mlina do kašt. Podali smo se na pot po kraju in njegovi okolici ter spoznavali stavbno in arhitekturno dediščino v domačem kraju (mlin, kašte), navezali smo stik s starejšimi občani in jih vzpodbudili, da so pobrskali po spominu in nam povedali kakšno pripovedko, anekdoto, legendo, ki je vezana na ljudi v kraju in na sam kraj, mi pa smo te pripovedi zapisali v narečju.

Zaključek projekta vsako leto obeležimo z razstavo in kulturnim program, ki učencem popestri njihov vsakdan.. Le-ta se bo letos odvijal na prostem, pri etnografskih hiškah ob Savinji.

Pomembno je, da vsak po svojih zmožnostih ohranja in plemeniti kulturno dediščino.                   

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja