Evropski teden mobilnosti v vrtcu

Onesnaževanje okolja je v današnjem času eden od zelo perečih problemov sodobne družbe. Na naše neodgovorno obnašanje nas vsakodnevno opozarjajo elektronski mediji, strokovnjaki na področju ekologije in članki v revijah. Ljudje pa še vedno premalo resno jemljemo opozorila, ki nam jih pošilja narava in se še premalokrat zavedamo, da bodo naši otroci živeli v svetu, ki ga trenutno ustvarjamo mi.

Ker se v našem vrtcu zavedamo perečega problema in nam ni vseeno v kakšnem okolju živimo se trudimo, da otroke skozi celotno predšolsko obdobje ozaveščamo, da bo naša oklica čista in zelena.  Zato smo se odzvali prijaznemu povabilo naše lokalne skupnosti k projektu Teden evropske mobilnosti, ki je tokrat potekal pod sloganom »Izberi čistejši način prevoza«. Projekt je potekal od 16. do 22. septembra 2020. Otroci in njihovi starši ter vsi zaposleni v vrtcu smo bili v projekt aktivno vključeni. Tudi prijetno toplo jesensko vreme nam je bilo naklonjeno, da smo lahko vse dejavnosti izvedli tako kot smo jih načrtovali. Parkirišče vrtca je bilo v tednu dejavnosti zaprto in njegova namembnost je dobila povsem novo podobo, saj se je spremenila v igrišče. Staršem in vsem zaposlenim so bila na voljo bližnja parkirišča, ki so oddaljena le nekaj sto metrov od vrtca, nato so pot do vrtca nadaljevali peš.

Parkirišče vrtca je tako vsak dan dobilo novo podobo:

  • Živ žav na parkirišču
  • Parkirišče moje igrišče
  • Parkirišče – moje super plesišče 
  • Parkirišče moje razstavišče

 Po zaključenem projektu še bolj verjamem v to kako pomembni so prav prvi stiki, prvi koraki in prvo spoznavanje z naravo že v predšolskem obdobju. Narava ni le prostor tišine, sprostitve in sprehoda, temveč nam nudi veliko več. Zato moramo našim otrokom, morda tudi njihovim staršem, privzgojiti skrb za okolje in naš planet.

<button class="glide__arrow glide__arrow–left" data-glide-dir="

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja