Facebook

Facebook je družbena spletna stran, ki je bila ustanovljena 4. februarja 2004 v mestu Cambridge v Massachusettsu. Brezplačen dostop do strani omogoča uporabnikom, da se povežejo na eno ali več omrežij (kot so npr. šola, delovno mesto ali zemljepisno območje) in tako lažje komunicirajo z ostalimi ljudmi iz istega omrežja.

Ustanovitelj Facebooka je Mark Zuckerberg, ki je spletišče izdelal kot študent na univerzi na Hardvardu. Na začetku so lahko bili člani spletnega mesta le študentje harvardske univerze, kasneje pa so lahko člani postali še študenti ostalih univerz, dijaki ter vsi, stari več kot 13 let.

Spletna stran ima po celem svetu več kot 150 milijonov aktivnih uporabnikov. Je tudi najbolj priljubljena spletna stran za nalaganje fotografij – dnevno jih naložijo kar 14 milijonov. Glede na priljubljenost strani se je v svojem kratkem obstoju Facebook že srečal z nekaterimi kritikami in nasprotovanji, predvsem zaradi nezagotavljanja zasebnosti, političnih prepričanj njegovih ustanoviteljev in vprašanj cenzure.

Facebook je postal dostopen za vsakogar 11. septembra 2006; član potrebuje le veljaven e-poštni naslov ter mora biti star vsaj 13 let.

URL: https://www.facebook.com/

Primeri dobre rabe
Facebook je zelo uporaben pripomoček vzgojitelju za poglabljanje osebnih stikov z dijaki v dijaškem domu. Preko Facebooka se dijakom lažje približa, vstropi v njihov svet. Ima možnost spremljati sproščene debate med mladino in tako začutiti stanje, ki vlada med njimi. Facebook mu nudi tudi možnost, da predstavi dijaški dom in aktivnosti, ki se izvajajo v dijaškem domu. Preko Facebooka lahko obvešča dijake, starše in širšo javnost o dejavnostih dijaškega doma. Novim dijakom je lahko vir informcij o življenju v dijaškem domu. Facebook prinaša tudi v dijaške domove (ter v vzojo in izobraževanje nasploh) kar nekaj prednosti, kot so ohranjanje stika s prijatelji, spletno druženje, preprost način za objavo slik, oglaševanje ipd. Tako vzgojitelji kot tudi učitelji pa morajo biti pri uporabi pozorni na izpostavljenost zlorabi osebnih podatkov.

Povezava na: Primer uporabe – dijaški dom

Objavil/-a:
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...

3 thoughts on “Facebook

 1. Filip
  26. 10. 2020 at 07:36

  Oprostite.Ne najdem kdo bi svetoval glede uporabe. Ko se prijavim stran zahteva sliko. Je kdo .ki se s tem svetovalno ukvarja. Hvača, če bom dobil odgovor.Lep pozdrav uporabnik.

  1. Janko Harej
   26. 10. 2020 at 08:01

   Res je, neke skupnosti uporabnikov Facebooka, vsaj za enkrat ni. Sliko pa morate naložit – seveda ste pred dilemo ali svojo ali sliko česa drugega. Facebook je v osnovi družabno omrežje, kjer je osnovna paradigma – sklepanje online prijateljstev (čeprav je jasno, da so ta prijateljstva zelo plitka), torej vsebinsko gledano brez slike ne gre. Če pa boste Facebook uporabil kot učitelj, je seveda vaš “krog prijateljev” dejansko nek razred. V tem primeru bi vsem svetoval, naj osebnih slik in tudi osebnih informacij ne delijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja