Linux Puppy

Operacijski sistem za računalnike. Temelji na GNU/Linux. Popolnoma zastonj odprtokodna programska oprema.

Avtor Puppy Linuxa je Barry Kauler, prvo verzijo 0.1 je objavil junija 2003.  Maskota operacijskega sistema je simpatični kuža čivava.

Bistvene značilnosti

  • majhna velikost – samo okrog 100 MB
  • “live CD” – živa distribucija, ki omogoča zagon računalnika s CDja, DVDja, USB spominskega ključa ali drugega prenosnega medija
  • sistem teče iz delovnega pomnilnika RAM
  • je neobičajno hiter na tudi zelo starih računalnikih (takih, ki bi jih že zdavnaj zavrgli) in netbookih s SSD diski
  • ima zelo majhne sistemske zahteve
  • sistem se zažene v 30-40 sekundah
  • vsebuje spekter različnih aplikacij: urejevalnik besedil in preglednic, spletne brskalnike, igre, urejevalnike slik in fotografij
  • je zelo enostaven za uporabo in zahteva zelo malo tehičnega predznanja uporabnika
  • večina strojne opreme računalnika je zaznana samodejno

Povezave

Osebna izkušnja avtorja članka
Na šoli smo nameravali odpisati in zavreči med staro šaro računalnik Celeron 400 MHz s 128 MB delovnega pomnilnika in 2 MB na grafični kartici. Računalnik je bil brez trdega diska. Po namestitvi operacijskega sistema Linux Puppy je računalnik doživel ponovno rojstvo. Učenci ga z veseljem ga uporabljajo.

Dobro je, če ima računalnik vsaj nekaj 100 MB velik trdi disk. Ob izklopu računalnika z Linux Puppy lahko na trdi disk računalnika shranimo vse nastavitve, ki smo jih predhodno naredili: nastavitve lokalnega omrežja (IP naslova), glasbene in video kartice, zaslonske ločljivosti, novo nameščene programe ipd. Vse nastavitve se shranijo v eno samo datoteko na kateremkoli trdem disku (FAT, NTFS). Ta datoteka tudi bistveno pohitri ponovni živi zagon (live boot) Puppy-ja! Zadeva je dobrodošla tudi za računalnike, ki so javno dostopni. Ob vsakem ponovnem zagonu računalnika v Puppy-ju se vzpostavi stanje, kot ga je določil administrator računalnika.

Linux Puppy omogoča tudi hitro in enostavno diagnosticiranje delovanja računalniške strojne opreme ter reševanje dragocenih podatkov ob sesutju kakšnega drugega operacijskega sistema. Pravi “švicarski nožek”, ki bi ga moral imeti vsak uporabnik računalnika vedno pri roki!

Avtor članka pri svojem vsakodnevnem delu uporablja Linux Ubuntu.

Objavil/-a:
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja