Linux Ubuntu

Ubuntu je prosto dostopen operacijski sistem, ki ga je ustvarilo združenje ekspertnih razvijalcev širom po svetu. Vsebuje vse aplikacije, ki jih uporabnik potrebuje pri svojem delu: spletni brskalnik, zbirko programov iz skupine “pisarna”, aplikacije za delo z večpredstavnostnimi datotekami, programe za komunikacijo in še mnogo drugega.

Ubuntu je odprtokodna alternativa OS Windows in programskemu paketu MS Office.

Bistvene značilnosti

 • Ubuntu je v skupnosti razvit operacijski sistem, kateri je primeren za prenosne računalnike, namizne računalnike in strežnike. Če ga uporabljate doma, v šoli ali na delu, Ubuntu vsebuje vse aplikacije katere boste potrebovali, od urejevalnikov besedil in aplikacij za elektronsko pošto, do programske opreme za spletne strežnike in orodij za programiranje.

Ubuntu za namizje
Z namizno izdajo Ubuntu lahko deskate po spletu, berete elektronsko pošto, ustvarjate dokumente in preglednice, urejate slike in veliko več. Ubuntu ima hiter in enostaven grafični namestitveni program kar na zgoščenki. Na tipičnem računalniku namestitve vam ne bo vzela več kot 25 minut.

Namizje
Ob prvem zagonu sistema boste videli da je namizje čisto in urejeno, brez odvečnih ikon in s privzeto temo, katera je lepa na pogled.

Ubuntu ‘preprosto dela’
Enkrat ko je Ubuntu nameščen, so vse potrebščine na mestu, tako da bo vaš sistem takoj pripravljen za uporabo.

Popoln pisarniški nabor
OpenOffice vsebuje uporabniški vmesnik in nabor funkcij, podobnih ostalim pisarniškim paketom, vsebuje pa vse ključne namizne aplikacije, kot so:

 • Urejevalnik besedil – za vse od pisanja hitrih pisem do pisanja knjig.
 • Preglednica – orodje za izračun, analizo in predstavitev vaših podatkov v obliki numeričnih poročilih ali grafov.
 • Predstavitev – enostavno vendar mogočno orodje za izdelavo učinkovitih multimedijskih predstavitev.
 • Urejajte in delite datoteke v drugih formatih: Preprosto odprete, urejate in delite datoteke s prijatelji, kateri uporabljajo Microsoft Office, Word Perfect, KOffice ali StarOffice.

Hitre in preproste posodobitve
Opravilna vrstica vsebuje posodobitveno območje, kjer boste bili obveščeni, ko bodo posodobitve na voljo za vaš sistem, od preprostih varnostnih popravkov do popolne posodobitve različice. Upravljalnik posodobitev vam omogoča, da imate posodobljen sistem z nekaj klikov na miško.

Velika knjižnica brezplačne programske opreme
Potrebujete več programske opreme? Preprosto izberite iz tisoče programskih paketov Ubuntu kataloga, na voljo za prenos in namestitev v le nekaj klikih. In vse je popolnoma brezplačno!

Pomoč in podpora
Pomoč najdete z uporabo namiznega brskalnika ali na spletu. Če imate vprašanje o uporabi Ubunta, je velika možnost da je že nekdo postavil isto oz. podobno vprašanje. Skupnost je razvila dokumentacijo katera verjetno že vsebuje odgovor na vaše vprašanje ali pa vam da idejo o tem kje iskati odgovor na vaše vprašanje.

Tukaj boste tudi dobili dostop do brezplačne podpore od Ubuntu skupnosti prek pogovora ali dopisnih seznamov v mnogih jezikih. Kot alternativa temu pa je profesionalna plačljiva pomoč od družbe Canonical prek Globalne skupine za podporo ali območnih ponudnikov. Za več pomoči pa se lahko obrnete tudi na naš forum ali nas obiščete na IRC kanalu #ubuntu-si, kateri gostuje na freenode omrežju. Ubuntu v vašem lokalnem jeziku

Ubuntu cilja na čim več uporabnikov, zato so vključili najboljšo lokalizacijo in dostopnostno infrastrukturo, kar jih lahko brezplačna programska skupnost nudi.

Ubuntu lahko prenesete ali pa zaprosite za brezplačno zgoščenko družbe Canonical.

Sistemske zahteve
Ubuntu je na voljo za osebne računalnike, 64-bitne osebne računalnike in na Intelovi osnovi Mac arhitekture. Najmanj 256MB RAMa je potrebno za zagon alternativne namestitvene zgoščenke in najmanj 385MB RAMa za uporabo grafičnega načina namestitve. Namestitev potrebuje najmanj 4GB prostora na trdem disku.

 • Ubuntu je in vedno bo brezplačen. Ne plačujete nobene licenčnine. Ubuntu lahko prenesemo z interneta, ga uporabimo in delimo z prijatelji, družino, uporabimo ga lahko v šoli ali za podjetje povsem brezplačno.
 • Ubuntu izhaja vsakih 6 mesecev v namizni in strežniški različici. To pomeni, da vedno imate na voljo zadnje in najboljše aplikacije kar jih ponuja odprtokodni svet.
 • Ubuntu je zasnovan z varnostjo v mislih. Brezplačni varnostni popravki so na voljo najmanj 18 mesecev za namizne in strežniške različice. Z različico dolgotrajne podpore (LTS – Long Term Support) je na voljo 3 leta podpore za namizje in 5 let podpore za strežnik. Za različico z dolgotrajno podporo (LTS) ni treba dodatno plačati, ker se trudimo da je Ubuntu na voljo za vsakogar po istih brezplačnih pogojih.
 • Vse kar potrebujete gre na eno zgoščenko in vam zagotavlja popolno delovno okolje. Dodatna programska oprema je na voljo prek spleta. Ubuntu menu Grafični namestitveni program vam zagotavlja da hitro in zlahka namestite Ubuntu.
 • Standardna namestitev vam bo vzela manj kot 25 minut.
 • Enkrat nameščen na vaš računalnik je Ubuntu takoj pripravljen za uporabo. Na različici za namizne računalnike imate celoten sklop produktivnosti,interneta, risalnih in grafičnih aplikacije ter igre.

URL: http://www.ubuntu.com/

Video predstavitev 3D namizja Linux Ubuntu

Objavil/-a:
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...

4 thoughts on “Linux Ubuntu

 1. Zdenka
  26. 8. 2018 at 09:13

  Imam problem, ko priklopim mobitel, se mi na zaslonu pokaže zgolj ikona. Ko odprem ikono, se mi odpre prazna mapa, tako nimam izbire za pregled fotografij, ki so shranjene v telefonu.

  Kombinacija prenosni računalnik s programom LINUX UBUNTU in MOBITEL LG.

  Zakaj se ne odpira samodejno in zakaj se v mapi ne pokažejo pod mape kot je npr DCMI…..?
  Ali moram v računalniku namestiti program in kateri je to izmed množice programov LINUX UBUNTU?

 2. 14. 11. 2019 at 22:28

  Ko priklopite na računalnik mobitel, bi se vam na mobitelu mogel pokazati meni, kjer izberete tip povezave. Možnosti je več, ena bi morala delovati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja