V šolo na trajnostni način

V okviru projekta Trajnostna mobilnost v vrtcih in osnovnih šolah smo tudi mi na OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica sodelovali v aktivnosti Gremo peš s kokoško Rozi. Učenci so bili zelo navdušeni in so v šolo prihajali na trajnostni način – peš, s kolesom, s šolskim avtobusom in v sopotništvu (v enem avtu se pripelje v šolo več učencev).

Vsak dan so vestno izpolnjevali naloge v svojem dnevniku, na razredni plakat, ki je bil pripet na tablo pa smo beležili, koliko učencev je prišlo v šolo na trajnostni način. Naš dogovor v razredu je bil 10 % povečati število trajnostnih prihodov. Izkazalo se je, da vsak dan pride v šolo vse več učencev na trajnostni način. Med seboj so kar tekmovali. V petek, zadnji dan, je kar 85 % učencev prišlo v šolo na trajnostni način. K temu so jih spodbudile tudi kartice, ki so jih dobili in seveda lepo vreme.

V tem času smo tudi pri predmetu spoznavanje okolja govorili o prometu. Ob zaključku tega sklopa in zaključku projekta Trajnostna mobilnost smo izvedli še tehniški dan. Sami ugotovite, koliko smo bili uspešni.

  • Prometni znaki

Učenci so bili razdeljeni v štiri skupine. Prehajali so iz skupine v skupino, tako da je vsak učenec naredil štiri prometne znake – iz vsake skupine po en prometni znak. Znak so izdelali iz barvnega tršega papirja, pritrdili pa so ga na paličico (sladoledna lučka). Po končanem delu smo prometne znake razstavili.

  • Igra sestavljenka

Učenci so si izbrali podlogo, jo prilepili na trši papir in po črtah izrezali. Ker so bile podloge narejene po več težavnostnih stopnjah, sem učence usmerjala. Po končanem delu so igro preizkusili.

PovzetekUčenci so izdelali svoje prometne znake in tako utrdili snov o prometu in prometnih znakih.
Sestavljenke so kasneje uporabljali pri igri po pouku ali med odmori za sprostitev.

0

One thought on “V šolo na trajnostni način

  1. Špela Kalan
    21. 10. 2020 at 17:28

    Lani smo tudi na naši šoli izvajali projekt Gremo peš v šolo s kokoško Rozi in je bil rezultat prijetno pozitiven.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja