Razlagamo.si

Vsak od nas se je v času izobraževanja na daljavo soočal z izzivi, kako posredovati znanje na nekoliko drugačen način, kakršnega smo bili vajeni do sedaj. V ta namen se je v času epidemije razvila podporna točka RAZLAGAMO.SI, ki je bila namenjena medsebojni pomoči pri izobraževanju na daljavo za namen lažjega učenja.

Nastala je na pobudo treh mariborskih fakultet in je grajena na entuziazmu kot odziv na nastalo situacijo. Njen osnovni namen je popolna dostopnost vseh gradiv, ki se jih lahko poslužijo vsi uporabniki.

Učitelji navajajo, da so z izobraževanjem na daljavo imeli več dela kot običajno. Omenjena podporna točka ni bila namenjena povečanju dela, temveč delovanju v skupnosti in deljenju vloženega dela.

Izkazalo se je, da vsesplošno poučevanje na daljavo ni prvenstveno ustrezno sinhrono poučevanje tj. predavanje v živo za vse učenci in dijake hkrati, temveč asinhrono tj. vnaprej posneta razlaga, ki omogoča učencu oz. dijaku samostojno razpolaganje časa, enostavnejšo razjasnjevanje pojmov ter dodatna sinhrona komunikacija o nastalem problemu v skupinskem ali individualnem pogovoru. Učeči se odloči, kdaj in koliko časa bo namenil video razlagi, ponovno lahko predvaja posamezne odseke posnetka, nato pa lahko postavi še vprašanje glede posameznih nalog na konkretnem primeru.

Portal razlagamo.si temelji na gradivih z video razlagami ter podpornimi pogovori, ki se med seboj ustrezno dopolnjujejo. Namenjen je tako osnovnošolcem kot srednješolcem in nenazadnje tudi učiteljem. Video razlage pokrivajo skoraj vse predmete. Portal vsebuje interaktivna gradiva, video razlage in rešene naloge, razporejene po predmetih in vsebinskih sklopih. Učenec ali dijak v podpornem pogovoru zastavi vprašanje, na katero odgovori prostovoljec, študent ali učitelj. V komunikaciji se rešujejo manjši problemi in evidentirajo vprašanja. Učenci so po potrebi usmerjeni v zbirko »Gradiva in video razlage«, kjer najdejo dodatno pomoč.

Primer zastavljenega vprašanja učenke 7. razreda

Portal trenutno beleži že 820 video razlag, 192 000 ogledov spretne strani ter 600 vključenih članov v MS Teams.

Posebna zahvala pripada študentom portala Razlagamo.si, ki so bili profesionalni, zanesljivi, odgovorni in pripravljeni pomagati. Študentje navajajo, da se počutijo koristne, da so naredili nekaj dobrega za celotno družbo ter s tem pomagali učencem, dijakom in učiteljem. Omenjajo, da so sprva bili skeptični, če bodo uspešni pri snemanju posnetkov ter če imajo dovolj znanja, a so se odlično izkazali. Dežurali so od ponedeljka do sobote v dopoldanskih in popoldanskih urah in čakali na morebitna vprašanja ter se odzivali. Kot pozitivne pridobljene izkušnje navajajo vodene pogovore.

Primer podpornega pogovora v MS Teams

Portal pa ni prenehal delovati tudi po koncu razglasitve izrednih razmer. Z njihovim delom akterji še nadaljujejo, kljub temu da pouk poteka v živo. Trenutno pripravljajo gradivo za učence, ki veliko zamudijo, npr. tiste, ki so bolni in posledično dlje časa odsotni od pouka oz. za kogar koli, ki potrebuje dodatno razlago in pomoč pri učenju.

Objavil/-a: Tea Horvat
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja