Terapevtski pes v šoli

Na OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica v letošnjem šolskem letu 2020/21 že drugo leto izvajamo projekt Mreža šolski pes – Terapevtski pes v pedagoškem procesu. Namen Mreže šolski pes je združevanj vzgojno-izobraževalnih ustanov, ki v svoj pedagoški proces vključujejo delo šolskega oz. terapevtskega psa. Sodelujemo s Slovenskim društvom za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

Terapevtska psička Amy s svojo vodnico Petro (tudi učiteljico 1. razreda) redno, enkrat tedensko, prihaja k pouku, kjer otrokom pomaga pri učenju. Njena prisotnost otroke zelo razveseli, jih motivira za delo, spodbuja medosebne stike, krepi njihovo samozavest in popestri pouk, saj psička otrokom v svojem plaščku vsakič prinese zanimive naloge in izive.

Terapevtska psička je vključena v različne šolske aktivnosti. Z njo telovadimo, se učimo računanja in spoznavamo nove črke. Spodbuja nas tudi pri učenju na prostem in raziskovanju narave.

Izkazala pa se je tudi za zelo dobro poslušalko pravljic, zato ji učenci z veseljem berejo in kažejo ilustracije iz različnih slikanic. Tudi učenci, ki imajo sicer težave z branjem in se pri pouku navadno ne želijo izpostavljati, ob Amy pozabijo na strah in z veseljem kaj preberejo po svojih najboljših močeh.

Prisotnost terapevtskega psa pri pouku prinaša številne koristi, saj stika s psom in njegove brezpogojne ljubezni ne moremo nadomestiti z ničemer drugim.

2 thoughts on “Terapevtski pes v šoli

  1. Ana
    19. 10. 2020 at 14:35

    Navdušena sem nad to idejo in vašo izpeljavo. Učenci so zelo motivirani in Želela bi si, da bi bil terapevtski pes na voljo tudi na naši šoli moram pa reči, da za ta projekt še nisem slišala.

  2. Eva Tomšič
    22. 10. 2020 at 13:04

    Tudi meni se zdi ta ideja odlična. Projekt poznam, vendar ne na naši šoli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja