Uporaba novih aplikacij za pouk na daljavo – snemanje videoposnetka

V  času pandemije corona virusa se nam je življenje drastično spremenilo. Tudi poučevanje se je obrnilo na glavo. Učenci se težko znajdejo, posamezniki so nekako izpadli iz šolskega sistema. Seveda pa ne moremo na daljavo poučevati na klasičen način. Kot učiteljica zgodovine in državljanske vzgoje rada razlagam zanimivosti, debatiram in se z učenci pogovarjam. Do suhoparnega načina dajanja navodil sem že v prvem tednu pouka na daljavo začutila odpor.

Prvi koraki v svet poučevanja na daljavo so bili negotovi. V drugem tednu smo vedeli že več. Brez komunikacije, usklajevanja in poenotenja načina dela vseh učiteljev na šoli, pa bi bilo enostavno nemogoče in bi bili učenci še bolj zmedeni in izgubljeni. Otroci pogrešajo stik z učiteljem, svoje sošolce in šolsko okolje.

Še nikoli nisem snemala izobraževalnega videoposnetka, vendar sem začutila, da je to nujno, da me učenci morajo slišati in videti, ne pa zgolj brati moja navodila ter sporočila. Največja spodbuda je zame hčerkina učiteljica angleščine, ki je že zelo hitro začela pošiljati posnetke in je moja drugošolka skupaj z njo na računalniškem ekranu samostojno izvedla učno uro. Njeno zadovoljstvo po takšni uri angleščine, me je v trenutku prepričalo, da je videoposnetek prava pot in da se je moram hitro lotiti.

Nekaj časa sem iskala pravo aplikacijo, nato pa sem dobila namig iz študijske skupine za zgodovino.

Sama uporabljam program LOOM, ker lahko posnamem tudi namizje računalnika. Med razlago snovi uporabljam gradivo iRokus za popestritev razlage. Posnetek lahko tudi obrežem, če se vmes zmotim.

Aplikacija Loom
Aplikacija Loom
Uporaba gradiv iRokus

Ko je posnetek končan, ga naložim na moj youtube kanal, saj je tako dostopnejši učencem, pa še navajeni so uporabljati to aplikacijo. Na kanalu sem sicer morala določene nastavitve spremeniti, da mi sprejme posnetke daljše od 15 minut. Prav tako lahko sledim statistiki in vidim, koliko ogledov je imel moj posnetek in koliko minut je bil predvajan, da dobim splošen vpogled v delo učencev

Youtube kanal

Učenci so posnetke zelo dobro sprejeli. Komentirajo, da jim je z mojo neposredno razlago delo lažje opraviti. Ugotavljam, da je snemanje posnetkov proces, ki se izboljšuje in nadgrajuje z vsakim naslednjim posnetkom. Prvi je bil zelo neroden, drugi že malo boljši. Z vsakim tednom pouka na daljavo bodo posnetki postajali kvalitetnejši.

V težkem obdobju, ki ga prestajamo, verjamem, da smo z izbiro novih orodij poučevanja presenetili tudi same sebe. Zmoremo več kot smo mislili.

7 thoughts on “Uporaba novih aplikacij za pouk na daljavo – snemanje videoposnetka

 1. Matevž
  9. 4. 2020 at 21:31

  Hvala za zelo nazorno prikazane vsebine. Bom vsekakor uporabil

 2. Maja
  9. 4. 2020 at 21:35

  V času, ki nas je zajel, smo hočeš nočeš prisiljeni odkrivati novodobno tehnologijo in njene zmožnosti. Tudi sama zelo veliko raziskujem na to temo. Odkrila sem že veliko uporabnih aplikacij, ki v tem času olajšajo pouk na daljavo tako meni, kot tudi učencem.

 3. Maja Živec
  9. 4. 2020 at 22:36

  Tudi aplikacija Padlet ze uporabna. Tako za podajanje učne snovi, kot neko skupno mesto za zniranje fotografij, prispevkov in podobno.

 4. Marija Medja
  15. 4. 2020 at 17:17

  Ja zares je zelo nazorno predstavljena vsebina. Sama še nisem nikoli delala na tak način. Ampak čisto ne razumem. Če bom potrebovala, bom vprašala sodelavko.

  1. Marjana
   22. 4. 2020 at 08:34

   Pozdravljena,
   zelo nazorno ste predstavili ta program.
   Lepo prosim, če bi mi lahko napisali navodila kako iz loom programa prenesti video na yt

 5. Dušanka Klančar
  22. 4. 2020 at 09:28

  Iz looma prenesem posnetek:
  – pod posnetkom kliknem na puščico za prenos.
  – v računalniku posnetek poiščem med prenosi in ga shranim v posebno mapico.
  – nato v svojem youtube kanalu v rubriki Youtube studio naložim posnetek tako, da kliknem na puščico zgoraj desno in iz datoteke naložim posnetek.
  – izpiše se mi link posnetka, ki ga nato pošljem učencem

 6. Dušanka Klančar
  22. 4. 2020 at 09:49

  Iz looma prenesem posnetek:
  – pod posnetkom kliknem na puščico za prenos.
  – v računalniku posnetek poiščem med prenosi in ga shranim v posebno mapico.
  – nato v svojem youtube kanalu v rubriki Youtube studio naložim posnetek tako, da kliknem na puščico zgoraj desno in iz datoteke naložim posnetek.
  – izpiše se mi link posnetka, ki ga nato pošljem učencem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja