Videokonference ZOOM – webinar #7

Za srednje in osnovne šole je odslej na voljo nova storitev – Videokonference Zoom. Osnovna prijava je na voljo na naslovu https://arnes-si.zoom.us. Gre za zmogljivo storitev s precej zmožnostmi, ki jih predstavljamo na spodnjem posnetku. Webinar so izvedli Matija Čufer, Anja Knežević in Janko Harej.

Med in po webinarju se je pojavilo veliko vprašanj, na katera odgovarjamo v nadaljevanju.

Na katerem naslovu se v osnovi prijavljamo in ali je prijava možna tudi iz aplikacije Zoom?

Osnovni spletni naslov za prijavo in urejanje videokonferenc je https://arnes-si.zoom.us. Z AAI računom se lahko prijavite tudi direktno iz aplikacije Zoom – na prvem zaslonu izberite možnost Sign In in nato na drugem zaslonu izberite gumb Sign In with SSO. Na zaslonu pa vpišite arnes-si in kliknite na Continue. Odpre se vam brskalnik, kjer enostavno nadaljujete z AAI prijavo. Aplikacija si prijavo zapomni, kar pomeni, da boste lahko videokonference nato odpirali kar iz aplikacije same.

Poskusil sem s prijavo pa ne gre!

Najpogostejša napaka ob prijavi na namizni aplikaciji Zoom je v tem, da se izpolnjuje obrazec namesto, da bi kliknili na gumb Sign In with SSO.

Na naslednjem obrazcu pa vpišete naslov arnes-si, kot kaže slika.

Nato se odpre brskalnik in sledi klasična AAI prijava. Po uspešni prijavi, se brskalnik zapre. Prijavo si nato Zoom zapomni. Da ste prijavljeni v Zoom, vidite v zgornjem desnem kotu.

Ko se prijavim z AAI računom (kot mail) sem BASIC, če pa z AAI kot za spletne učilnice je ok in LICENSED. Zakaj?

Prijavo v videokonference Zoom morate opraviti s šolskim računom in ne računom @guest.arnes.si.

Ali lahko uporabim Zoom za govorilne ure?

Da. Zoom lahko uporabite za kakršne koli dejavnosti, ki so vezane na šolo.

Ali Zoom dela tudi preko telefona?

Da. Namestite si mobilno aplikacijo Zoom, ki jo dobite v spletni trgovini za vaš operacijski sistem.

Ali lahko Zoom uporabljamo tudi v vrtcih?

Za vrtce zaenkrat licence žal niso bile kupljene, ker je vir financiranja omejen na OŠ in SŠ.

Kako dodamo drugo kamero?

Čim kamero prepozna operacijski sistem (Windows), je na voljo tudi v videokonferenci. Med kamerami preklapljate z gumbom Camera.

Ali je aplikacija prevedena v slovenščino?

Vsaj za enkrat žal ne.

Kaj pa drugi Arnesovi videokonferenčni sistemi?

Vse ostaja kot doslej. Sistem Jitsi (Arnes Vid – vid.arnes.si), ki je bil na Arnesu uveden pred meseci, se predstavlja tudi na ločenem webinarju.

Kako je s posnetki videokonferenc?

Posnetki se vedno shranijo na lokalni računalnik uporabnika, ki je snemanje sprožil. Za objavo svetujemo, da se jih naloži na video.arnes.si in ne nalaga direktno v spletne učilnice.

38 thoughts on “Videokonference ZOOM – webinar #7

 1. Kristjan
  30. 8. 2020 at 14:04

  Kaj pa, če smo s šolskim računom že od prej prijavljeni v Zoom?

  1. Janko Harej
   30. 8. 2020 at 23:34

   Najbolje bo, da s prijavo na https://arnes-si.zoom.us preverite licenco. Osebno bi se potem odjavil in ponovno prijavil tudi v namizni aplikaciji.

   1. Kristjan
    3. 9. 2020 at 08:07

    Ko se poskusim prijaviti preko zgornje povezave, se pojavi naslednja napaka: “Something went wrong while you tried signing in with SSO To further troubleshoot the issue, please contact your admin and provide the following tracking ID.
    WEB_10ea85955f82ad493828884d363abbc8.” Sklepam, da je problem v tem, da Zoom zazna, da je šolski račun že v uporabi. Račun sicer lahko izbrišem, vendar bi prej želel ugotoviti, če obstaja kakšen workaround. Hvala!

    1. Matija
     17. 9. 2020 at 10:00

     Zdravo, žal ne obstaja druga možnost, politika zoom-a je takšna da je lahko na en e-naslov vezan le en račun.
     http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/podpora-arnes-zoom/

 2. Kristian
  1. 9. 2020 at 11:21

  Kdaj se obeta možnost integracije vtičnika ZOOM v MOODLE (Secret key etc.)?

 3. Andrej
  21. 9. 2020 at 14:29

  Obstaja možnost, da bi se zadeva integrirala kot vtičnik v moodle?

  1. Janko Harej
   27. 9. 2020 at 21:40

   Da. Na Arnesu delajo na temu, da bo zadeva vidna znotraj spletnih učilnic.

   1. NATAŠA VIDMAR
    16. 10. 2020 at 16:34

    O, super.

 4. Darja Čermelj
  9. 10. 2020 at 16:10

  Ko planiraš konferenco za v naprej; nastaviš datum in uro, objaviš v koledarju, se zgodi: natavljena ura v zoom-u (časovni pas Ljubljana, Bratislava, …), recimo ob 17. uri, se v outlookovem koledarju premakne za celo uro na 18.00. Kaj je narobe s tem?

  1. Janko Harej
   18. 10. 2020 at 20:40

   Imate mogoče narobe nastavljen časovni pas v okolju windows?

 5. JANJA PUST
  18. 10. 2020 at 17:51

  Kako konkretno pošljem vabilo udeležencem na ZOOM videokonferenco, na način da ena povezava deluje ves čas (v koledarju). Do zdaj mi deluje le možnost, da odprem aplikacijo, kopiram link in ga posredujem udeležencem. Vedno je drugačen link, jaz pa bi, kot rečeno rada poslala eno vabilo vnaprej, ne šele tik pred videokonferenco?

 6. Janko Harej
  18. 10. 2020 at 20:39

  Če uporabite vedno isto videokonferenčno sobo, je povezava vedno ena in ista.

 7. JANJA PUST
  19. 10. 2020 at 00:54

  Ja, hvala, a niste mi ravno odgovorili.
  Kako vnaprej pošljem udeležencem (na začetku tedna za vsak dan več drugim skupinam udeležencev – razredom preko Ooutlook koledarja), da mi potem pri startu nove videokonference ni treba pošiljati še vabila.
  Predavatelj je povedal, da je posredoval link obema udeležencema, a sam je že imel odprto aplikacijo. Torej, ali bo link iz osebne sobe deloval, če ga skopiram v koledar?
  Mogoče zveni neumno, a vse ostale nastavitve so mi enostavne, tegale pa ne vem.
  Prosim za konkretno pomoč:
  Ali kopiram povezavo iz osebne sobe (Copy the invitation) ali preko Upcoming /Schedule a Meeting / Copy Invitation).
  Če uporabim eno od teh možnosti, je povezava (link) vsakokrat drugačen.
  Hvala. Janja

  1. Janko Harej
   20. 10. 2020 at 19:47

   Vsak učitelj/gostitelj lahko ustvari več sob. Vsaka soba ima svoj id/naslov. Link lahko pridobite preko spletne strani arnes-si.zoom.us ali iz aplikacije zoom, kjer tudi vidite seznam vseh sob, ki jih lahko odprete. Ob vsaki sobi so tudi primeri vabil.

 8. Darja Čermelj
  19. 10. 2020 at 22:57

  Ali lahko udeleženca odstranim (npr. učenca, ki ne upošteva pravil srečanja) iz konference, ko je konferenca v teku? Če ja, kako?

  1. Janko Harej
   20. 10. 2020 at 19:05

   Lahko. Kliknite na gumb Participants, najdite motečega udeleženca, kliknite na More in tam izberite možnost Remove ali pa samo Put in waiting room.

 9. Darja Čermelj
  20. 10. 2020 at 12:34

  Ali lahko gostitelj onemogoči, da udeleženci delijo svoj zaslon? Če ja, kako?

  1. Janko Harej
   20. 10. 2020 at 19:06

   Lahko. Kliknite na gumb Security in odstranite kljukico pri Share screen pod Allow participants.

 10. Darja Čermelj
  21. 10. 2020 at 00:00

  Najprej hvala za prejšnje odgovore.
  Če udeležencem onemogočim chat, ali lahko berejo, kar jim napišem jaz, ali dobijo datoteke, povezave, ki jih dam v chat?
  Breakout rooms. Rada bi ustvarila skupinsko delo, pa imam še nekaj vprašanj.
  – Kaj lahko udeleženci delajo v sobi; ali lahko delijo zaslon med seboj, ali lahko četajo, … . ali jim moram jaz kot gostitelj to omogočiti že prej (še v glavni sobi)?
  – Ali se lahko vmes vrnejo v osnovno sobo?
  – Kako se vrnejo nazaj v osnovno sobo? Je to avtomatično, ko zaprejo svoje sobe ali se morajo ponovno prijaviti. Jim moram deliti povezavo še enkrat?

  1. Janko Harej
   21. 10. 2020 at 23:30

   Mislim, da zelo dobro predstavlja zmožnosti video na https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/206476313-Managing-Breakout-Rooms. Delo v zoom sobi je enako kot pri osnovni sobi. Tudi tu lahko gostitelj določa pravice. Kdaj in kako se vrnejo v sobo določa gostitelj – samodejno po določenem času ali ob kliku gostitelja. Delit ni potrebno nič.

 11. Darja Čermelj
  21. 10. 2020 at 01:57

  Ali lahko urediš nastavitve pri posnetku, ki ga naložiš v Video portal tako, da na desni strani ni sivega traku z napisi vdelaj, skupna raba, …

  1. Janko Harej
   21. 10. 2020 at 23:35

   Video portal nima možnosti urejanja posnetka. Za to opravilo morate uporabiti kakšen urejevalnik npr. https://www.youtube.com/watch?v=6Yh15XYIENI

 12. Marjan
  21. 10. 2020 at 19:03

  Zanima me, zakaj učenci lahko vstopajo brez, da bi uporabili kodo? To sem zahteval oz. odkljukal.
  Ter še, če zahtevam “Only authenticated users can join” in potem verjetno “ArnesAAI”, ali to pomeni, da se bodo pred vstopom učenci morali prijaviti preko AAI? Ali to deluje? Ali je potem ime, ki se pojavi pod njihovo sliko vezano na prijavo? Hvala!

  PS
  Super, da ste omogočili ZOOM. Uporabljam dve kameri, drugo kot tablo na papirju. ZOOM omogoča ne-zrcalno sliko in precej bolj enostavno uporabo kot Teams.

  1. Janko Harej
   21. 10. 2020 at 23:48

   Vaših nastavitev ne morem videti, zato tudi težko komentiram. Če ste nastavili kodo, jo morajo udeleženci pred vstopom vpisati. Preverite še enkrat in bodite pozorni, če nimate slučajno več sob. Only authenticated users … da, učenci se bodo morali prijaviti. Sam sicer raje uporabljam nastavitev čakalne sobe – tu počakam, da si učenci nastavijo pravo ime, nato jim odobrim vstop. Varianta s prijavo se mi zdi preveč zakomplicirana.

   1. Marjan
    22. 10. 2020 at 14:46

    Hvala. Danes sem testiral kar z učenci. Prijava gre preko AAI in ni predstavljala težav. Imena so si učenci vseeno lahko spreminjali. Ampak v poročilu dogodka sedaj vidim vse prijave s podatki, kar je koristno. Bom poskusil še s čakalnico. Namreč na eni od ur smo imeli nepovabljene goste, ki so delali hrup. Rešil sem se jih tako, da sem izklopil mic vsem ter razlagal v tišini. Čez cca 5 min, jih ni bilo več. Jim ni bilo več zanimivo 😉 Link do sobe je objavljen samo v spletni učilnici.

    Glede kode sem našel info na zoom strani. Koda je že v povezavi in je ni potrebno vpisovati, če se vstopa preko povezave. Uporabiti jo je potrebno le, če se vstopa “ročno” iz zoom aplikacije.

    1. Marjan
     22. 10. 2020 at 15:27

     Ugotovil sem, da čakalnica ne reši problema, ker ne morem komunicirati s posameznikom preden ga spustim noter. Poleg tega čakalnica vzame precej časa za cel razred…
     Problem reši možnost, da onemogočim preimenovanje – klik na Security spodaj med potekom video konference. Torej, če zahtevam avtentikacijo AAI in onemogočim preimenovanje, bom ves čas vedel, kdo je prisoten… bomo jutri videli, kako se bo obneslo v praksi 😉

     1. Janko Harej
      23. 10. 2020 at 09:43

      Res je, komunicirate lahko samo s celotno čakalnico hkrati. Če boste povezavo objavili v spletni učilnici bodo učenci že prijavljeni …

 13. Darja
  21. 10. 2020 at 20:22

  Kako sploh pride udeleženec v določeno sobo – Breakout rooms? Ga sistem sam postavi tja, ali dobi novo povezavo?

  1. Janko Harej
   21. 10. 2020 at 23:31

   Določi ga gostitelj, s samodejnim ali ročnim razporejanjem.

 14. Tadeja
  21. 10. 2020 at 22:57

  Pozdravljeni,
  ob včerajšnjem “raziskovanju” Zooma sem imela tudi funkciji WhiteBoard in mislim da Pull. Kako to, da naekrat teh možnosti več ni? A se jih da kako ponovno pridobiti?

  1. Janko Harej
   21. 10. 2020 at 23:45

   Funkcija whiteboard je dostopna pod možnostjo skupne rabe / Share screen. Za pull pa ne vem …

   1. Tadeja
    22. 10. 2020 at 08:47

    Se opravičujem, očitno sem se zatipkala, mišljena je bila funkcija POLLING.

    1. Janko Harej
     22. 10. 2020 at 09:57

     Aha, tudi za to je gumb v orodni vrstici. Opomniti velja, da ima to orodje na voljo le gostitelj. Hkrati pa se v primeru, da okno zmanjšujete, gumbi pričnejo “skrivati” pod gumb s tremi pikami.

     1. Tadeja
      23. 10. 2020 at 08:10

      Žal vas moram razočarati … ti dve funkciji enostavno nekam izgineta. Tako jaz kot kolegica sva ju imeli ob prvi prijavi, zdaj pa ju več ni. A je možno, da gre za kakšno okrnjeno verzijo Zooma? Čeprav sem prijavljena z AAI naslovom. Hvala še enkrat in lep pozdrav.

 15. Darja Čermelj
  23. 10. 2020 at 12:23

  Če želim, da tudi učenec piše po Whiteboard tabli, ali moram v Security dovoliti Share screen, ali pa lahko piše tudi brez tega dovoljenja.

  1. Janko Harej
   23. 10. 2020 at 13:52

   Funkcija se imenuje Annotation in je privzeto vključena. Nima nič skupnega s share screen.

 16. Darja Čermelj
  25. 10. 2020 at 22:53

  “Share computer sound” za kaj gre tukaj?

  1. Janko Harej
   26. 10. 2020 at 07:58

   Gre za to, da delite zvok iz vašega namizja. Če npr. ta možnost ni vključena in v vaši videokonferenci predvajate nek film, ga udeleženci ne bodo slišali. Če je to vključeno, pa bodo seveda slišali tudi vsa morebitna opozorila (novi maili, napačno tipkanje, posodobitve) iz vašega namizja. Če torej nimate namena nečesa predvajati, te opcije ne vklapljajte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja