WinNC

Programski paket WinNC je namenjen upravljanju in programiranju CNC strojev ter preverjanju napisanega programa s simulacijo v 2D ali 3D. cncUporabljamo ga v srednjih šolah v programu strojništva in mehatronike za učenje klasičnega ročnega programiranja in programiranja s cikli pri predmetih Računalniško podprte tehnologije in Praktični pouk. V slovenskih šolah smo se sicer odločili za delo na krmilniku Siemens Sinumerik 810/840D, program pa omogoča tudi simulacijo ostalih krmilnikov: Sinumerik 810, Sinumerik 820, GE Fanuc Series 0, GE Fanuc Series 21, Fagor 8055, Heidenhain 425 in Emcotronic TM02. Možno ga je uporabljati z navadno računalniško tipkovnico in miško, skupaj z originalno krmilno tipkovnico pa omogoča simulacijo upravljanja stroja. Tipkovnica je sicer enaka, kot na stroju, prirejena pa je za didaktične namene, saj omogoča menjavo krmilnih plošč za uporabo različnih krmilnikov.

URL: http://www.emco-world.com/en/

Instalacija programa
Z instalacijo naj uporabnik ne bi imel težav, ker običajno samo potrjuje ponujene rešitve. Izbira lahko med različnimi jeziki, žal pa med njimi (še) ni slovenščine. Največji problem predstavlja namestitev posebne tipkovnice, ki zahteva dodatni gonilnik. Najdemo ga na originalnem CD-ju ali na spletni strani, namestitev pa poteka po naslednjem zaporedju: start>nadzorna plošča>system>strojna oprema>upravitelj naprav>human interface device>USB human interface device>posodobi gonilnik, v čarovniku pa izberete Ne, tokrat ne>Namesti s seznama>Ne išči, sam bom izbral gonilnik za namestitev. Nato poiščete lokacijo gonilnika in potrdite namestitev.

Šolska uporaba
Program je uporaben v srednješolskih programih strojništva, mehatronike, lesarstva in ostalih programih, ki se ukvarjajo s CNC programiranjem, uporabljajo pa ga tudi višje šole za testiranje NC programov narejenih s CAM tehnologijo.

V programih strojništva se uporablja pri predmetih računalniško podprte tehnologije ter prostorsko modeliranje.

Šolske licence
Multi licence imajo vse srednje šole strojne usmeritve v Sloveniji, dijaških licenc pa ponudnik ne ponuja, lahko si prenesete le 30-dnevno poskusno licenco s spletne stani tovarne EMCO

cnc_oprema

Komplet opreme

Menjava_tipkovnice

Menjava tipkovnice

Emco je vodilna tovarna v svetu za razvijanje tovrstnega didaktičnega softvera in opreme, ki tesno sodeluje s podjetji, ki izdelujejo profesionalne krmilnike za računalniško vodenje CNC strojev, kot sta Siemens in Fanuc.

Primer uporabe – primer simulacije

Objavil/-a:
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (4 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

One thought on “WinNC

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja